Terugblik: Silent Runningtijdens de Dag én Nachtvan de Architectuur - AFFR
9–13 okt 2024
film • stad • architectuur

Film – Stad – Architectuur

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat.

Lees meer

Geschiedenis

Alles over de geschiedenis van AFFR

Lees meer

Organisatie

Meer informatie over de organisatie van de Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam vindt je hier.

Lees meer

Contact

Post- en bezoekadres, contactgegevens

Lees meer

AFFR opgenomen in Cultuurplan
2025 – 2028

AFFR heeft een positief - en zelfs lovend - advies gekregen van de Adviescommissie Cultuurplan voor de periode 2025-2028, en dat is zeker iets om trots op te zijn: “Architectuur Filmfestival Rotterdam (AFFR) is de laatste jaren uitgegroeid tot het…
Lees meer

SPECIALE SCREENING ROTTERDAM ARCHITECTUUR MAAND

Terugblik: Silent Running
tijdens de Dag én Nacht
van de Architectuur

Op zaterdag 15 juni presenteerden AFFR en de Dag én Nacht van de Architectuur een speciale, éénmalige en volledig uitverkochte screening van de sciencefiction klassieker Silent Running (1972) van Douglas Trumbull. De eerste échte milieubewuste film, met een boodschap die nog steeds urgent is. De film was onderdeel van het programma van de Rotterdam Architectuur Maand ’24 en vond plaats in het Henketpavljoen van Museum Boijmans Van Beuningen - dé kans om deze film in een unieke setting te zien.

 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR

De film uit 1972 is nog steeds actueel, niet alleen vanwege de ecologische boodschap, maar ook vanwege de baanbrekende set designs – die duidelijk geïnspireerd zijn door het werk van architect Buckminster Fuller. Regisseur Douglas Trumbull zelf is ook niet de minste: hij creëerde de special effects voor de meest legendarische sciencefiction films uit de filmgeschiedenis, van 2001: A Space Odyssey (1968) tot Blade Runner (1982). Silent Running wordt gezien als een cultklassieker en inspireerde talloze andere sciencefiction films, waaronder Star Wars.

Een selectie uit de media over de screening:

De film inspireerde danser Hassani – programmamaker bij het HipHopHuis en vertegenwoordiger van zowel Suriname als Nederland bij internationale dance battles – tot een speciale performance vóór aanvang van de screening.

[fotografie: Aad Hoogendoorn]

 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR

Over Silent Running:

‘If you haven’t seen it, you need to see it. Why? Because it looks fabulous, and up until this day, it remains one of the most moving films I’ve ever seen. It is an absolute masterpiece, and it’s better than 2001,’
Mark Kermode, filmcriticus voor de BBC

Het jaar is 2001: de aarde is onbewoonbaar; de mens heeft met vervuiling en verwaarlozing de natuur verwoest. In een baan rond Saturnus doolt het ruimteschip USS Valley Forge, met aan boord de laatst overgebleven bomen en planten van onze planeet. Lukt het botanist Freeman Lowell om de laatste hoop van de mensheid te redden?

film • stad • architectuur 9 - 13 okt. 2024