Saskia van Stein - AFFR
4–8 okt 2023
film • stad • architectuur

Festival 2022 – Programma

In een wereld die op zijn kop staat, waar de uitdagingen immens zijn en waar nieuwe werkelijkheden over elkaar heen buitelen, focust AFFR op een moment van stilstaan. Of in cinematografische termen: een freeze frame.

Lees meer

Kaartverkoop

Alle opties op een rij

Lees meer

Bezoekersinfo

Alle praktische informatie over het bezoeken van het AFFR 2022

Lees meer

Club Fountainhead

Steun AFFR, krijg 30% korting op tickets en een vrijkaartje voor de Opening Night en speciale AFFR events

Lees meer

Pers

Voor de belangrijkste persinformatie over AFFR

Lees meer

Film – Stad – Architectuur

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat.

Lees meer

Geschiedenis

Alles over de geschiedenis van AFFR

Lees meer

Organisatie

Meer informatie over de organisatie van de Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam vindt je hier.

Lees meer
  • Fondsen & sponsoring AFFR wordt inhoudelijk en financieel ondersteund door een grote groep trouwe fans verenigd in Club Fountainhead, door een breed zakelijk netwerk – de King Kong business club en door een groot aantal fondsen, sponsoren en partners. Lees meer
  • Filmmakers Dit is de informatiepagina voor filmmakers & professionals Lees meer
  • Inzending films Ben je een filmmaker, -producent of distributeur en heb je een speelfilm, documentaire, animatiefilm of short? Lees meer

Contact

Post- en bezoekadres, contactgegevens

Lees meer

Marieke Berkers Interim-Directeur AFFR

Marieke Berkers wordt Interim-Directeur van het Architectuur Filmfestival Rotterdam. Zij volgt per 1 januari 2023 Joep Mol op, die na twaalf jaar betrokkenheid bij het festival als directeur afscheid neemt. Zij volgt per 1 januari 2023 Joep Mol op, die…
Lees meer

Sprekers

Saskia van Stein

Saskia van Stein

Saskia van Stein is artistiek en algemeen directeur van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR). Van Stein bekleedt momenteel ook de functie van afdelingshoofd MA getiteld The Critical Inquiry Lab aan de Design Academy, Eindhoven. Daarvoor was ze artistiek en managing director bij Bureau Europa, platform voor architectuur en design, Maastricht, 2013-2019. In de loop van haar carrière heeft ze talloze (reizende) tentoonstellingen en biënnales samengesteld, (performatieve) lezingen gegeven, gesproken of gemodereerd op symposia en bijgedragen aan andere culturele evenementen, zowel binnen als buiten de muren van het institutionele domein van het museum, in Nederland en daarbuiten. Zij heeft vaak onderwerpen en thema’s aangesneden die de culturele productie en de ontworpen omgeving zelf bevragen.

Van Steins curatorschap begon bij het Nederlands Architectuurinstituut (nu Het Nieuwe Instituut) in Rotterdam, waar ze werkte van 2002-2012. Daar zette ze haar eerste stappen door tentoonstellingen te programmeren op het snijvlak van architectuurcultuur, politieke en menswetenschappen en beeldende kunst. Daar werd haar diepgewortelde interesse in het discours rond de politiek van representatie aangewakkerd. Ze bleef dit ontwikkelen door te experimenteren met verschillende tentoonstellingsvormen, manieren van tonen en methoden van kennisproductie, en door het organiseren van en deelnemen aan talrijke discursieve evenementen rond dit onderwerp.

Vanuit een breed cultureel perspectief onderzoekt van Stein kwesties met betrekking tot hedendaagse maatschappelijke urgenties en de rol die cultuur speelt bij het aanpakken van deze kwesties. Haar transdisciplinaire culturele praktijk is gericht op de ingewikkelde manier waarop het sociale, het politieke, het economische en het psychologische met elkaar verweven en onderling afhankelijk zijn, waarbij ze de manieren waarop deze worden geanalyseerd, gevisualiseerd en uitgedrukt door middel van culturele productie in de ontworpen omgeving beveiligt. Ze wil bijdragen aan de ontwikkeling van een cultureel discours en is voorzitter van verschillende jury’s en lid van adviescommissies zoals de Onafhankelijke School voor de Stad in Rotterdam, het architectuurtijdschrift OASE en lid van de adviesraad voor Cultuur van de Nederlandse regering, Hedendaagse Kunst en Creatieve Industrie.

Van Stein is momenteel promovendus bij het Curating Research Collective, afdeling Architectuur en theorie aan de Technische Universiteit Eindhoven.

film • stad • architectuur 4 - 8 okt. 2023