
Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen (Nederland, 1963) heeft verslag gedaan van conflicten in Afrika en elders, maar is waarschijnlijk het meest bekend om zijn langetermijn-projecten op de zeven rivieren van de wereld, de stijging van de zeespiegel, de diamantindustrie en migratie in Amerika . Hij begon in 1988 als professionele freelance fotojournalist met een verslaglegging van de Intifada. In de jaren daarna werkte hij in veel conflictgebieden in Afrika, zoals Angola, Sierra Leone, Mozambique, Liberia en de DR Congo. Van 1990 tot 1994 legde hij de overgang van apartheid naar democratie in Zuid-Afrika vast.
Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie documenteerde Van Lohuizen sociale kwesties in verschillende hoeken van het voormalige rijk. In 1997 begon hij aan een groot project om langs de zeven rivieren van de wereld te reizen, van bron tot monding, en het dagelijkse leven langs deze levenslijnen te dekken. Het project resulteerde in het boek “Rivers” en “Aderen” (Mets & Schilt). Kadir van Lohuizen heeft talloze prijzen en onderscheidingen ontvangen in de fotojournalistiek. In 2000 en 2002 was hij zowel jurylid van de World Press Photo-wedstrijd als op de raad van toezicht van de stichting World Press Photo. Van 2011 tot 2012 creëerde Kadir Via PanAm; een visueel onderzoek naar migratie in Amerika.
Kadirs milieuprojecten gaan verder met ‘Wasteland’, waar in zes megasteden (Jakarta, Tokyo, Lagos, Amsterdam, São Paulo en New York) wordt onderzocht hoe zij hun afval verwerken. Voor dit project gebruikt hij fotografie, video, dronebeelden en audio. Voor dit project ontving hij de 1e World Press Photo Prize in de categorie Milieu. In 2018 waren Kadir van Lohuizen en Yuri Kozyrev de laureaten van de 9e Prix Carmignac voor fotojournalistiek, waar ze een jaarlange expeditie door het noordpoolgebied ondernamen om de gevolgen van de klimaatcrisis vast te leggen.
Fotocredit: Stanley Greene