Kadir van Lohuizen - AFFR
4–8 okt 2023
film • stad • architectuur

Festival 2022 – Programma

In een wereld die op zijn kop staat, waar de uitdagingen immens zijn en waar nieuwe werkelijkheden over elkaar heen buitelen, focust AFFR op een moment van stilstaan. Of in cinematografische termen: een freeze frame.

Lees meer

Kaartverkoop

Alle opties op een rij

Lees meer

Bezoekersinfo

Alle praktische informatie over het bezoeken van het AFFR 2022

Lees meer

Club Fountainhead

Steun AFFR, krijg 30% korting op tickets en een vrijkaartje voor de Opening Night en speciale AFFR events

Lees meer

Pers

Voor de belangrijkste persinformatie over AFFR

Lees meer

Film – Stad – Architectuur

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat.

Lees meer

Geschiedenis

Alles over de geschiedenis van AFFR

Lees meer

Organisatie

Meer informatie over de organisatie van de Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam vindt je hier.

Lees meer
  • Fondsen & sponsoring AFFR wordt inhoudelijk en financieel ondersteund door een grote groep trouwe fans verenigd in Club Fountainhead, door een breed zakelijk netwerk – de King Kong business club en door een groot aantal fondsen, sponsoren en partners. Lees meer
  • Filmmakers Dit is de informatiepagina voor filmmakers & professionals Lees meer
  • Inzending films Ben je een filmmaker, -producent of distributeur en heb je een speelfilm, documentaire, animatiefilm of short? Lees meer

Contact

Post- en bezoekadres, contactgegevens

Lees meer

Marieke Berkers Interim-Directeur AFFR

Marieke Berkers wordt Interim-Directeur van het Architectuur Filmfestival Rotterdam. Zij volgt per 1 januari 2023 Joep Mol op, die na twaalf jaar betrokkenheid bij het festival als directeur afscheid neemt. Zij volgt per 1 januari 2023 Joep Mol op, die…
Lees meer

Sprekers

Kadir van Lohuizen

Kadir van Lohuizen

Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen (Nederland, 1963) heeft verslag gedaan van conflicten in Afrika en elders, maar is waarschijnlijk het meest bekend om zijn langetermijn-projecten op de zeven rivieren van de wereld, de stijging van de zeespiegel, de diamantindustrie en migratie in Amerika . Hij begon in 1988 als professionele freelance fotojournalist met een verslaglegging van de Intifada. In de jaren daarna werkte hij in veel conflictgebieden in Afrika, zoals Angola, Sierra Leone, Mozambique, Liberia en de DR Congo. Van 1990 tot 1994 legde hij de overgang van apartheid naar democratie in Zuid-Afrika vast.

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie documenteerde Van Lohuizen sociale kwesties in verschillende hoeken van het voormalige rijk. In 1997 begon hij aan een groot project om langs de zeven rivieren van de wereld te reizen, van bron tot monding, en het dagelijkse leven langs deze levenslijnen te dekken. Het project resulteerde in het boek “Rivers” en “Aderen” (Mets & Schilt). Kadir van Lohuizen heeft talloze prijzen en onderscheidingen ontvangen in de fotojournalistiek. In 2000 en 2002 was hij zowel jurylid van de World Press Photo-wedstrijd als op de raad van toezicht van de stichting World Press Photo. Van 2011 tot 2012 creëerde Kadir Via PanAm; een visueel onderzoek naar migratie in Amerika.

Kadirs milieuprojecten gaan verder met ‘Wasteland’, waar in zes megasteden (Jakarta, Tokyo, Lagos, Amsterdam, São Paulo en New York) wordt onderzocht hoe zij hun afval verwerken. Voor dit project gebruikt hij fotografie, video, dronebeelden en audio. Voor dit project ontving hij de 1e World Press Photo Prize in de categorie Milieu. In 2018 waren Kadir van Lohuizen en Yuri Kozyrev de laureaten van de 9e Prix Carmignac voor fotojournalistiek, waar ze een jaarlange expeditie door het noordpoolgebied ondernamen om de gevolgen van de klimaatcrisis vast te leggen.

Fotocredit: Stanley Greene

film • stad • architectuur 4 - 8 okt. 2023