Programmalijnen - AFFR
9–13 okt 2024
film • stad • architectuur

Film – Stad – Architectuur

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat.

Lees meer

Geschiedenis

Alles over de geschiedenis van AFFR

Lees meer

Organisatie

Meer informatie over de organisatie van de Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam vindt je hier.

Lees meer

Contact

Post- en bezoekadres, contactgegevens

Lees meer

Programmalijnen

AFFR 2022 verkent verschillende onderwerpen aan de hand van een reeks programmalijnen waarin kritisch geselecteerde films en documentaires centraal staan, aangevuld met verhelderende inleidingen en levendige debatten. Meer dan ooit is het Architectuur Filmfestival Rotterdam een kritisch referentiepunt met film te reflecteren op architectuur en de stad.

 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR

Brutalistisch erfgoed

Drie gebouwen die lokaal felle discussies opriepen over de architectonische, bouwkundige en vooral sociale waarde, op een warme wijze in beeld gebracht rond de centrale vraag: slopen of restaureren?

Battleship Berlin (Nathan Eddy, 2021) gaat over de keuze tussen slopen of herbestemmen van de beroemde Mäusebunker in Berlijn, gezien vanuit het perspectief van de eigenaar, de architectenscene, de bestuurders en de gebruikers, met introductie door Ludwig Heimbach; Paradise Lost, History in the Unmaking (Andy Howlet, 2021) verslaat het proces rondom de sloop van de vermaarde, brutalistische Birmingham Library en dan vooral de politieke manipulaties daarin; Robin Hood Gardens (Adrian Dorschner & Thomas Beyer, 2022), is de wereldpremiere van een film over de beroemdste vande drie gebouwen: Robin Hood Gardens, het gevierde, idealistische woningcomplex van Peter and Alison Smithson uit 1972.

Actress Audrey Hepburn photographed in New York City as part of a multi-day photo shoot for Esquire magazine, 1951. - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR

De toekomst van voedsel

In het licht van klimaatverandering, stikstofproblematiek, landbouwhervormingen en het haperen van het wereldvoedselsysteem door pandemie en oorlog, wordt voedselzekerheid een steeds urgenter onderwerp.

Met The Automat (Lisa Hurwitz, 2021) over opkomst en ondergang van de Horn&Hardart restaurantketen in de Verenigde Staten, bekend om de automaten die in Nederland nog steeds voorkomen – met introductie door Hiske Versprille; het AFFR shorts programma The Future of Food met een introductie door Dirk Sijmons en vier korte films over de crises in de landbouw en voedselproductie; fragmenten uit de nieuwste film van Kadir van Lohuizen over het voedselsysteem en een nagesprek met Jord den Hollander.

 - AFFR
 - AFFR

De opkomst van het private museum

Twee opvallende films die gaan over de groeiende invloed van private kunstcollecties en musea, de traditie van de mecenas in een hedendaags jasje. Steenrijke kunstverzamelaars hebben hebben grotere acquisitiebudgetten en snellere blesissingsprocedures dan de publieke kunstinstellingen. Daardoor drukken zij een steeds belangrijkere stempel op het discours en de prijs van kunst.

The Museum and The Millionaire (Olivier Lemaire, 2021) toont de transformatie van de Bourse de Commerce in Parijs door Tadao Ando voor de Pinault verzameling, met nagesprek met Wim Pijbes en Ninke Happel; GES-2 (Nastia Korkia, 2021) is een fascinerend verslag van de bouw van een museum in een voormalige elektriciteitscentrale tegenover het Kremlin door Renzo Piano.

 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR

De wereld van de filmmaker

Een reeks fascinerende documentaires over enkele van ’s werelds meest gerenommeerde regisseurs die uitgesproken architectuur en design ontwierpen in hun filmsets. In cinema is de filmset een essentiele weergave van hoe filmmakers zich de wereld, personages en levensstijlen voorstellen.

Met Fellinopolis (Silvia Giulietti, 2020), over hoe Studio 5 in Cinecitta het universum was waar Fellini zijn eigen werelden vorm gaf; Jacques Tati, tombé de la lune (Jean-Baptiste Péretié, 2021) en zijn obsessie met het modernisme die hij omzette in de enorme set voor Playtime – een architectuurstad op ware grootte – die hem wereldfaam bracht maar ook zijn ondergang betekende; Being a Human Person (Fred Scott, 2022), waarin de Zweedse auteur Roy Andersson zijn laatste film maakt waarin het ambacht van set design tot in detail in beeld wordt gebracht.

 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR

Familiezaken

Een architectuurfilm wint aan intensiteit als deze is gemaakt door een familielid of als deze focust op de persoonlijke relaties tussen betrokkenen in het ontwerpproces. In een lange traditie van films in deze categorie presenteert AFFR 2022 met trots vier nieuwe titels.

Crooked Lines of Beauty (Sven Blume, 2021), een warm verhaal over een filmmaker die het prachtige werk van zijn grootvader ontdekt, de Zweedse architect Carl Nyrén; The Restless Hungarian (Tom Weidlinger, 2021), een fascinerend portret over de vader van de filmmakers – ontwerper en constructeur Paul Weidlinger – waarin wereldgeschiedenis, familiegeheimen en persoonlijk drama samenkomen; Kanade (Karishma Rao & Vishwesh Shiva Prasad, 2021), het verhaal van twee architectenbroers, Shankar and Navnath Kanade, en hun verbluffende werk. A Gentle Pressure: Lode Janssens (Bertrand Lafontaine, 2022), een ontroerende terugblik door vader en zoon op het opblaasbare familiehuis dat vader, architect Lode Janssens begin jaren ’70 in de Belgische bossen eigenhandig bouwde.

Info & tickets

Tickets
Loading...
film • stad • architectuur 9 - 13 okt. 2024