Programmalijnen 2023:Indian Nights, Trashen Radicale Tijden - AFFR
9–13 okt 2024
film • stad • architectuur

Film – Stad – Architectuur

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat.

Lees meer

Geschiedenis

Alles over de geschiedenis van AFFR

Lees meer

Organisatie

Meer informatie over de organisatie van de Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam vindt je hier.

Lees meer

Contact

Post- en bezoekadres, contactgegevens

Lees meer

Programmalijnen 2023:
Indian Nights, Trash
en Radicale Tijden

Ook in 2023 presenteert AFFR weer een aantal programmalijnen die aansluiten bij het hoofdthema van het festival - Contested Space - zoals bijvoorbeeld een serie films over geglobaliseerde afvalindustrie. Nieuw dit jaar is dat er speciale focus is voor een tijdvak - de 'kritiese' jaren 70 - en voor een land waar zich belangrijke, voor het vakgebied relevante ontwikkelingen voordoen - in dit geval India, sinds 2022 het land met het hoogste inwonersaantal ter wereld, met alle ruimtelijke uitdagingen van dien.

 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR

Radicale tijden

De jaren 60 en 70 zijn in vele opzichten een voorbeeld voor deze tijd. Toen al ontstonden overal initiatieven voor cohousing, biologische voedselproductie, minder fossiele brandstoffen – niet voor niets is er zoveel belangstelling voor de radicale groeperingen uit die periode die oplossingen bedachten waarmee ze hun tijd decennia vooruit bleken.

Op het programme films over ‘radikale’ initiatieven in België en Italië – Life Assembled, Radical Landscapes, Alfabeto Mangiarotti, maar ook over de opkomst van de ‘corporate indentity’ in architectuur in Modernism, Inc., en over het Brutalisme – Brutal Utopias, Brutal Moods én onze Brutalism bicycle tour door Rotterdam. In Dreaming Walls kijken we naar de gentrificatie van de New Yorkse kunstenaarskolonie Hotel Chelsea. Bijzonder is ook de screening van The Model Couple uit 1977 – over een ‘gemiddeld koppel’ dat als testcase maandenlang opgesloten wordt in een hypermodern appartement: een fictieve voorloper van films als The Truman Show en reality tv-show Big Brother.

 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR

Trash

De hoeveelheid afval die we dagelijks produceren is enorm. Langzaam wordt duidelijk dat we niet alleen minder moeten weggooien, maar dat we afval ook moeten zien als een bron van hergebruik. Rijke landen komen met allerlei innovatieve oplossingen, terwijl armere regio’s in de wereld achterblijven.

AFFR duikt in de schokkend grote afvalberg met een aantal geweldige films: van een confronterend wereldbeeld in Matter out of Place van Nikolaus Geyrhalter tot creatief hergebruik in Scrap, No Leftovers No Left Out en Gypsum Concrete.

 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR

Indian Nights

75 jaar na de onafhankelijkheid werd India in 2023 het meest bevolkte land ter wereld. Een diep verdeeld land dat ondanks grote uitdagingen een geheel eigen karakter heeft behouden.

Van documentaires over het Indiase modernisme van Doshi in The Promise. Architect BV Doshi en van Le Corbusier in Chandigarh en Ahmedabad in The Power of Utopia, tot portretten van de megasteden Delhi en Mumbai in Ladies Only en All that Breathes – je ziet het allemaal bij AFFR. Voor liefhebbers van architectuur en Bollywood is er daarnaast de special Mumbai films itself, waar architect Rohan Shivkumar aan de hand van filmfragmenten laat zien hoezeer het imago van de stad beïnvloed is door film.

Info & tickets

Loading...
film • stad • architectuur 9 - 13 okt. 2024