Zat 8 okt 17:00 - Staat van de Architectuur in Rusland - Special met De Architect - AFFR
9–13 okt 2024
film • stad • architectuur

Pers

We verwelkomen we journalisten graag op AFFR, en bieden zowel voor als tijdens ons festival verschillende diensten om de pers te faciliteren. Op deze pagina vind je belangrijke persinformatie en onze laatste persberichten.

Lees meer

Nieuwsbrief

Lees meer

Film – Stad – Architectuur

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat.

Lees meer

Geschiedenis

Alles over de geschiedenis van AFFR

Lees meer

Organisatie

Meer informatie over de organisatie van de Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam vindt je hier.

Lees meer

Contact

Post- en bezoekadres, contactgegevens

Lees meer

Zat 8 okt 17:00 – Staat van de Architectuur in Rusland – Special met De Architect

Asya Zolnikova, correspondent voor Meduza en De Architect, geeft een kritisch overzicht van de huidige staat van de Russische architectuur. Haar presentatie wordt gevolgd door een vertoning van GES-2, een film over Renzo Piano's renovatie van een voormalige energiecentrale in Moskou in opdracht van een oligarch, en een gesprek tussen Merel Pit, hoofdredacteur van De Architect, en filmmaker Nastia Korkia.

Zat 8 okt 17:00 – Staat van de Architectuur in Rusland – Special met De Architect

In het alledaagse leven in Rusland lijkt er soms weinig verschil te zijn, maar onder het oppervlak is alles drastisch veranderd sinds Poetin Oekraïne binnenviel. Russische journalist Asya Zolnikova, correspondent van De Architect, geeft een kritische overzicht van de huidige staat van de Russische architectuur. Zolnikova is een architectuurjournalist bij Meduza, een onafhankelijk Russisch platform voor journalistiek. Aansluitend wordt de film GES-2 vertoond, over de renovatie van een voormalige energiecentrale door de Renzo Piano Building Workshop, gesponsord door oligarch Leonid Mikhelson. Na afloop zal Merel Pit, hoofdredacteur van De Architect, de filmmaker Nastia Korkia interviewen.

GES-2 (Nastia Korkia, 2021)
Een Russische oligarch geeft Renzo Piano opdracht om GES-2, een voormalige elektriciteitscentrale tegenover het Kremlin, om te vormen tot een ruimte voor hedendaagse kunst. De debuutfilm van Nastia Korkia ziet af van een chronologische benadering, en slaagt er op moedige wijze in om een alomvattend verhaal te vertellen over de creatieve energie die nodig is om deze voormalige industriële ruimte nieuw leven in te blazen. Gedurende een periode van vijf jaar volgde zij bouwvakkers, curatoren, kunstenaars en bewakers. De documentaire biedt een inkijk in een gebouw dat weerstand biedt tegen ruimtelijke logica, maar dat toch weet te functioneren. Humoristisch en zonder pretenties, GES-2 is een boeiende herinnering aan de transformatieve kracht van architectuur en kunst.

Lees Asya Zolnikova’s artikel over GES-2 voor De Architect hier

INFO & TICKETS

Datum: zaterdag 8 oktober
Start programma: 17:00 uur

Locatie: LantarenVenster

Tickets: € 11,75 / € 8,25
Tickets
Loading...
film • stad • architectuur 9 - 13 okt. 2024