AFFR Opening NightA Plan for ParadiseUitverkocht - AFFR
9–13 okt 2024
film • stad • architectuur

Film – Stad – Architectuur

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat.

Lees meer

Geschiedenis

Alles over de geschiedenis van AFFR

Lees meer

Organisatie

Meer informatie over de organisatie van de Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam vindt je hier.

Lees meer

Contact

Post- en bezoekadres, contactgegevens

Lees meer

AFFR Opening Night
A Plan for Paradise
Uitverkocht

De AFFR Opening Night op woensdag 4 oktober is volledig uitverkocht. Er zijn nog wel tickets te krijgen voor de vertoning van A Plan for Paradise op zaterdag 7 oktober, 21:30

Op woensdag 4 oktober opent de vijftiende editie van AFFR – het Architectuur Filmfestival Rotterdam – in de grote zaal van Theater Zuidplein in Rotterdam, met de wereldpremière van A Plan for Paradise van de Finse documentairemaker Kati Juurus.

Een stad bouwen voor 600.000 bewoners in een vallei buiten Kathmandu. ‘Moet kunnen’, zegt het Finse architectenbureau Helin&Co. Na het winnen van de prijsvraag gaan de architecten aan de slag. Wat volgt is een cultureclash tussen de georganiseerde, westerse manier van denken en het kleinschalige, traditionele Nepalese leven. De film legt op soms hilarische wijze de diepgewortelde verschillen bloot tussen deze twee werelden, en toont de hardnekkige pogingen van de Finse architecten om orde scheppen in de schijnbare chaos van een onbegrepen cultuur. ‘Kijk, zo werken we hier met hout,’ zegt een van de architecten als hij een Nepalese delegatie rondleidt in Finland. ‘Dat willen we in Nepal ook.’ De Nepalezen knikken vriendelijk, maar weten genoeg.

AFFR curator Jord den Hollander: “Contested Space op zijn best – of beter gezegd slechtst”
“A Plan for Paradise is een even ironisch als – bij tijden – geestig verslag van wat er misgaat als een Fins architectenbureau zich stort op het ontwerp voor een stad van meer dan een half miljoen mensen in een vallei bij Kathmandu. Zonder enig begrip van achterliggende culturele omstandigheden worden westerse principes uitgerold over een eeuwenoude Nepalese samenleving.
De film is indringend, schokkend, maar ook vermakelijk en vormt de perfecte illustratie van het thema van AFFR van dit jaar: Contested Space op zijn ‘best’. Een film die elke ontwerper gezien moet hebben.”

A Plan for Paradise gaat op AFFR in wereldpremière. Aansluitend is er een Q&A met regisseur Kati Juurus, traditiegetrouw gevolgd door de feestelijke afterparty.

Aanvang film 20:30,
foyer open 19:30

Theater Zuidplein
Gooilandsingel 95
3083 DP Rotterdam

A PLAN FOR PARADISE - Zat 7 Okt

Kati Juurus, 2023
zaterdag 7 oktober 21:30
LantarenVenster zaal 1

NB: dit zijn GEEN tickets voor de AFFR Opening Night
Loading...
film • stad • architectuur 9 - 13 okt. 2024