Silent Runninginterview met Inez de Coo - AFFR
9–13 okt 2024
film • stad • architectuur

Pers

We verwelkomen we journalisten graag op AFFR, en bieden zowel voor als tijdens ons festival verschillende diensten om de pers te faciliteren. Op deze pagina vind je belangrijke persinformatie en onze laatste persberichten.

Lees meer

Nieuwsbrief

Lees meer

Film – Stad – Architectuur

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat.

Lees meer

Geschiedenis

Alles over de geschiedenis van AFFR

Lees meer

Organisatie

Meer informatie over de organisatie van de Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam vindt je hier.

Lees meer

Contact

Post- en bezoekadres, contactgegevens

Lees meer

Silent Running
interview met Inez de Coo

"Douglas Trumbull werkte als een soort architect in het genre van speculatieve sciencefictionfilms, en kon zo écht nadenken over hoe de toekomst eruit zou zien." Op zaterdag 15 juni screent AFFR de sciencefiction klassieker Silent Running. AFFR filmprogrammeur Inez de Coo vertelt meer over de film - en waarom je die absoluut gezien moet hebben.

Silent Running<br>interview met Inez de Coo

Even kort: wie ben je en wat is je rol binnen AFFR?

Mijn naam is Inez de Coo; naast filmprogrammeur bij AFFR ben ik programmeur specials bij Imagine Fantastic Film Festival en curator bij We Are Public. Hiervoor werkte ik bij IMPAKT in Utrecht. Mijn achtergrond ligt zowel in de beeldende kunst als film en alles daar tussen in. Ik ben altijd op zoek naar films die de kijker uitdagen en een nieuw perspectief geven, of het nou een gevestigde klassieker is of een arthouse juweeltje. Je kunt mij vrijwel altijd in de bioscoopstoel vinden.

Waarom koos de redactie van AFFR voor Silent Running? Wat maakt de film zo urgent?

We gingen op zoek naar een film die past in de context van het thema van de Rotterdam Architectuur Maand ’24, ‘Tuin van de Stad’, maar het idee nog iets verder kon oprekken. Er zijn genoeg films gemaakt over tuinen, maar in sciencefiction krijgt het concept van de tuin een nieuwe lading. In Silent Running is de tuin onlosmakelijk verbonden met de toekomst van de mensheid. Vooral nu de klimaatcrisis overal steeds duidelijkere vormen begint aan te nemen en het onderwerp politiek gepolariseerd raakt, is het belangrijk om het met verbeeldingskracht aan te blijven kaarten. Deze klassieker uit 1972(!) doet dat. Het was zijn tijd ver vooruit.

Wat is de link met architectuur en de RA maand?

Zoals gezegd past de film wat ons betreft perfect binnen het thema ‘Tuin van de Stad’. De tuinen in de koepels van het ruimteschip Valley Forge bevatten de laatste bossen van de aarde. De aarde in Silent Running is onleefbaar gemaakt door uitbuiting en vernieling van de natuur. Dat klinkt misschien bekend in de oren. Daarnaast zijn de koepels, in typisch jaren zeventig-stijl, geïnspireerd door Buckminster Fuller’s geodetische koepels. AFFR heeft al vaker met dit thema gewerkt. In 2020 was onze openingsfilm Spaceship Earth, een documentaire over de Biosphere 2. Dit zou je kunnen zien als het waargebeurde verhaal van Silent Running, waarin een groep idealisten zich een jaar lang liet opsluiten in een hermetisch afgesloten gebouw als experiment voor de kolonisatie van Mars. Al snel liep het helemaal uit de hand.

Wat spreekt je er persoonlijk in aan? Waarom moeten mensen de film absoluut gaan zien?

Wat mij betreft is Silent Running nog net zo relevant als in de jaren zeventig. Maar wat ik vooral zo tof vind aan de film zijn de sets. Als zoon van de ontwerper van de legendarische effecten in The Wizard of Oz (1939) was Trumbull van jongs af aan geïnteresseerd in de magie van film. Een van zijn eerste projecten als was als visual effects ontwerper voor Stanley Kubrick’s 2001: A Space Odyssey (1968). De film was onder andere zo’n groot succes omdat de ruimteschepen er zo realistisch uit zagen. Bovendien was de zogenaamde Stargate-scène, geheel door Trumbull zelf bedacht en uitgevoerd, een fenomenaal staaltje visueel effectontwerp. In zijn eigen film, Silent Running, ging hij er helemaal voor. Het ruimteschip Valley Forge werd als een grote maquette gebouwd. Hierin kun je terug zien dat Trumbull oorspronkelijk architect wilde worden. Een paar koepels bestaan nog steeds. Eentje ervan kon je zelf bekijken in de tentoonstelling Into the Unknown: A Journey through Science Fiction in 2019. Douglas Trumbull werkte als een soort architect in het genre van speculatieve sciencefictionfilms, en kon zo écht nadenken over hoe de toekomst eruit zou zien.

Silent Running is éénmalig te zien op zaterdag 15 juni, 20:00 – 22:00, in het Henketpaviljoen van Museum Boijmans Van Beuningen, festivalhart van de Rotterdam Architectuurmaand ’24 – mis het niet.

film • stad • architectuur 9 - 13 okt. 2024