Nu te zien: de films van AFFR-oprichter Jord den Hollander - AFFR
9–13 okt 2024
film • stad • architectuur

Pers

We verwelkomen we journalisten graag op AFFR, en bieden zowel voor als tijdens ons festival verschillende diensten om de pers te faciliteren. Op deze pagina vind je belangrijke persinformatie en onze laatste persberichten.

Lees meer

Nieuwsbrief

Lees meer

Film – Stad – Architectuur

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat.

Lees meer

Geschiedenis

Alles over de geschiedenis van AFFR

Lees meer

Organisatie

Meer informatie over de organisatie van de Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam vindt je hier.

Lees meer

Contact

Post- en bezoekadres, contactgegevens

Lees meer

Nu te zien: de films van AFFR-oprichter Jord den Hollander

De komende weken worden op meerdere plekken films van Jord den Hollander - architect, filmmaker en oprichter van AFFR - vertoond. Mis het niet!

Nu te zien: de films van AFFR-oprichter Jord den Hollander

Aanstaande donderdag 13 juni zijn ‘Stroom’ (2005) en ‘De Rijn van Lobith tot aan Zee’ (2007) van Jord den Hollander allebei te zien bij de TU Delft tijdens het slotevent van de rondreizende filmclub ‘Reporting the Delta’. Op vrijdag 28 juni staat de – inmiddels uitverkochte – boekpresentatie van ‘Autonoom – 100% Carel Weeber’ door Wouter Vanstiphout op het programma bij de Independent School for the City, waar Den Hollander één van de gasten is; aansluitend wordt een re-edit van zijn film ‘Soms Moet Je Ontwerpen’ (2011), over het bijzondere huis dat Weeber voor zichzelf op Curacao bouwde, gescreend.

‘Reporting the Delta’, donderdag 13 juni, 16.00 uur
Berlage Zaal, Faculty of Architecture and the Built Environment, TU Delft

Op donderdag 13 juni vindt het slotevent plaats van de rondreizende filmclub en het onderzoeksproject ‘Reporting the Delta’. De filmclub onderzoekt aan de hand van filmbeelden de natuurlijke, sociale en ruimtelijke transitie van Nederland vóór en na de uitvoering van de Deltawerken.

Aan de hand van documentaires wordt gekeken naar bewegend beeld als middel van verslaglegging: een krachtig instrument om de werkelijkheid te verbeelden als interactie tussen mensen, plaatsen en technologie. Onderdeel van het programma op 13 juni zijn twee films van Jord de Hollander:

Stroom, collage van het collectieve geheugen (2005)

Een film over het veranderend rivierenlandschap bij Nijmegen aan de hand van honderden archieffilms.

De Rijn van Lobith tot aan Zee (2007)

Een remake van de beroemde Rijnfilm van Iep Ochse uit 1922. De film ‘De Rijn van Lobith tot aan Zee’, die destijds mede is geproduceerd door het AFFR, dateert weliswaar al uit 2007, maar is nog steeds actueel in het debat over de klimaattransitie. Meer weten over deze productie? Lees hier het artikel dat Archined toentertijd publiceerde over de film.

Programma

16.00 – verleden en toekomst van ‘Reporting the Delta’, Luca Iuorio
16.15 – introductie en vertoning van ‘Stroom’ (2005) en ‘De Rijn van Lobith’ tot aan zee (2007) van Jord den Hollander
17.30 – debat met Dirk Sijmons [H+N+S] en Jord den Hollander [filmregisseur, oprichter AFFR] gemodereerd door Luca Iuorio en Sophia Arbara

‘School’s Out! #43’, vrijdag 28 juni, 19:00
Independent School for the City – NB: dit event is uitverkocht

Tijdens de volgende School’s Out! op vrijdag 28 juni presenteert Wouter Vanstiphout, decaan van de Independent School for the City en partner van Crimson Historians & Urbanists, zijn nieuwste boek “Autonoom: 100% Carel Weeber” over het leven en werk van architect Carel Weeber, uitgegeven door Maas Lawrence.

Soms moet je ontwerpen (2011)

De avond bestaat uit een lezing van Wouter Vanstiphout over Carel Weeber en een gesprek met Jord den Hollander, architect, filmmaker en oprichter van AFFR, aan de hand van zelden vertoonde filmfragmenten over en door Carel Weeber vanaf de jaren zestig tot nu. Daarbij wordt een re-edit van Den Hollander’s film ‘Soms Moet Je Ontwerpen’ (2011) vertoond, over het huis dat Carel Weeber voor zichzelf bouwde op Curaçao.

Programma

18:00 Deuren open, drankjes, hapjes en muziek
19:00 – 20:00 Boekpresentatie  & lezing door Wouter Vanstiphout + Q&A
20:00 – 21:00 Gesprek met Wouter Vanstiphout en Jord den Hollander met filmfragmenten + Q&A
21:00 – 22:00 Drankjes, hapjes en muziek

Het event is momenteel uitverkocht, houd voor extra tickets en meer informatie de website van de Independent School for the City in de gaten.

film • stad • architectuur 9 - 13 okt. 2024