Di 21 Juni, 20h00: Harun Farocki (In Comparison) toegelicht door Florian Wüst - AFFR
9–13 okt 2024
film • stad • architectuur

Film – Stad – Architectuur

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat.

Lees meer

Geschiedenis

Alles over de geschiedenis van AFFR

Lees meer

Organisatie

Meer informatie over de organisatie van de Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam vindt je hier.

Lees meer

Contact

Post- en bezoekadres, contactgegevens

Lees meer

Di 21 Juni, 20h00: Harun Farocki (In Comparison) toegelicht door Florian Wüst

Op dinsdag 21 juni presenteert AFFR in samenwerking met het Goethe-Institut In Comparison (Zum Vergleich) van de Duitse filmmaker en kunstenaar Harun Farocki (1944 - 2014). De documentaire wordt voorafgegaan door een inleiding door de Duitse filmmaker en filmprogrammeur Florian Wüst over het werk van Farocki en zijn relevantie voor architectuur en stad. Florian Wüst is filmcurator en uitgever, gevestigd in Berlijn; hij heeft vele filmprogramma’s samengesteld voor internationale kunstinstellingen, bioscopen en festivals.

Dinsdag 21 juni, 20:00, auditorium Het Nieuwe Instituut
In Comparison (Zum Vergleich) – Harun Farocki – 2009 – Duitsland – 61 min

In de documentaire In Comparison staat het productieproces van een van de belangrijkste bouwmaterialen – baksteen – centraal. Farocki vergelijkt met een analytische, bijna antropologische blik verschillende vormen van productie – van handmatig tot industrieel. Dit met alleen beeld en geluid en zonder ogenschijnlijk waardeoordeel, waardoor je als kijker wordt geprikkeld zelf een mening te vormen.

Farocki opereerde op het snijvlak tussen film en video-installatie, media- en filmtheorie, en liet een omvangrijk en invloedrijk internationaal oeuvre na; hij stond bekend als kritische denker en is de leermeester van videokunstenaar Hito Steyerl. In zijn werk onderzocht hij het ontstaan en de betekenis van beelden en de machtsstructuren die erin zijn vervat; ook wijdde hij zich herhaaldelijk aan de gebouwde omgeving en haar sociale en economische betekenis.

Als onderdeel van de programmering van het Goethe-Institut is momenteel in het Stedelijk Museum Amsterdam de overzichtstentoonstelling Hito Steyerl: I will survive te zien.

INFO & TICKETS

In Comparison (Zum Vergleich)
start film: 20.00 uur
datum: dinsdag 21 juni
locatie: Het Nieuwe Instituut
KOOP HIER TICKETS

film • stad • architectuur 9 - 13 okt. 2024