Hans Christian Post - AFFR 2020 - Guilty Architecture debat
4–8 okt 2023
film • stad • architectuur

Film – Stad – Architectuur

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat.

Lees meer

Geschiedenis

Alles over de geschiedenis van AFFR

Lees meer

Organisatie

Meer informatie over de organisatie van de Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam vindt je hier.

Lees meer

Contact

Post- en bezoekadres, contactgegevens

Lees meer

Extra tickets
Do the Right Thing
verkoop start 6 juni, 12:00

De speciale screening van Spike Lee's Do the Right Thing was binnen drie dagen uitverkocht! Vanwege de grote vraag komt er daarom een - beperkt - aantal extra tickets beschikbaar. De verkoop start op dinsdag 6 juni om 12:00, wees…
Lees meer

Where to with History?
Debat met Hans Christian Post en Stephan Trüby

Where to with History? van Hans Christian Post toont de vernietiging van het stadscentrum van Dresden in de Tweede Wereldoorlog, de daaropvolgende wederopbouw en de opkomst van het rechtspopulisme die ermee lijkt samen te hangen.
Op donderdag 8 oktober beleeft de film haar Nederlandse première. De onlosmakelijke connectie tussen architectuur en politiek is het hoofdonderwerp van de aansluitende discussie tussen filmmaker Post en Stephan Trüby, een van Duitslands meest vooraanstaande architectuurtheoretici. Onder leiding van hoogleraar Architectuurgeschiedenis Carola Hein zoeken zij een antwoord op de vraag: kan een reconstructie van de stad de geesten uit het verleden weer tot leven wekken?

Van de allesverwoestende bombardementen in de Tweede Wereldoorlog naar het epicentrum van extreem-rechts in Duitsland. Het verhaal van Dresden is essentieel om de opkomst van rechtspopulisme in Europa te begrijpen. Hans Christian Posts urgente nieuwe documentaire Where to With History? toont de verregaande vernietiging van Dresdens stadscentrum en de daaropvolgende modernistische wederopbouw onder het DDR-regime. De reconstructie van Frauenkirche en een herinterpretatie van de recente geschiedenis blijkt een centrale rol te spelen in het narratief van rechtse bewegingen als Pegida.

Aan de ene kant is Dresden hét boegbeeld van de Oost-Duitse bloei na de val van de muur, aan de andere kant staat het symbool voor wat er misgaat in Europa. Brengt een reconstructie de geesten van het verleden weer tot leven? Door middel van interviews met politici, stadsplanners en critici toont Hans Christian Post hoe politiek en architectuur onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. De dilemma’s van een stad in de ban van haar zeer beladen verleden worden pijnlijk zichtbaar.

Onder leiding van Carola Hein, hoogleraar Architectuur- en Stedenbouwgeschiedenis aan de TU Delft, gaat Hans Christian Post na de film in gesprek met Stephan Trüby, een van Duitslands meest toonaangevende architectuurtheoretici.

TICKETS

Klik hier voor kaartjes.

film • stad • architectuur 4 - 8 okt. 2023