
De cursus biedt inzicht in het gebruik van filmische taal in architectuur en stedenbouw. Het is een praktijkgerichte studio die zich richt op cinematografie als een manier om de gebouwde omgeving te verkennen. Deelnemers aan deze cursus maken kennis met de essentiële elementen van film maken en leren deze te relateren aan stad en architectuur. De focus van de studio ligt niet zozeer op de technische aspecten van filmmaken en postproductie, maar eerder op film als een manier om je gedachten te structureren en je bevindingen om te zetten in een pakkend verhaal.
Cursusstructuur
De Film- en Architectuurstudio wordt uitgespreid over een periode van een maand (5 september – 6 oktober 2022), zodat deelnemers in hun directe omgeving onderzoek kunnen doen. Via zes online bijeenkomsten en twee fysieke bijeenkomsten die ook online te volgen zijn, zullen we ideeën uitwisselen en de voortgang van de deelnemers bespreken met zowel de betrokken docenten als andere deelnemers aan de cursus.
We starten de eerste sessie met een lezing door architect, filmmaker en curator Jord den Hollander. In de weken die volgen, komen we online bij elkaar om voortgang te bespreken, gevolgd door een gesprek over de verschillende benaderingen en manieren om een filmisch verhaal te ontwikkelen. Deze bijeenkomsten worden gecombineerd met twee presentaties van en gesprekken met een filmmaker en een director of photography. De cursus wordt afgerond met de presentatie van de korte films van de deelnemers tijdens het Architectuur Filmfestival Rotterdam op donderdag 6 oktober. Deze presentatie is ook online te volgen.
Tutors
Tutors zijn dit jaar cinematograaf Thomas Kist en filmmaker Hans Christian Post:
Thomas Kist werkte als Director of Photography met regisseurs als Theo van Gogh, Steve Buscemi en Stanley Tucci, en was betrokken bij talloze documentaires over architectuur en de stad. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op festivals en televisie.
Hans Christian Post is schrijver en filmmaker. Hij is gepromoveerd op Moderne Cultuurstudies aan de universiteit van Kopenhagen, met als belangrijkste onderzoeksgebied ‘cultureel en stedelijk geheugen’ – met focus op Dresden en Berlijn. Hij heeft uitgebreid gepubliceerd over de verwevenheid van stadsplanning, behoud, geheugen en geschiedenispolitiek. Sinds 2014 werkt hij als filmmaker en producent. In 2020 voltooide hij Where to with history?, dat op het AFFR in première ging. De wereldpremière van zijn nieuwste film, over de schaduwzijde van ogenschijnlijk succesvolle Europese steden in een neoliberaal landschap, is de openingsfilm van AFFR 2022 op 5 oktober aanstaande.
Schema Film & Architecture Studio
Maandag 5 september 2022 (online & offline sessie)
Bijeenkomst Independent School for the City in Rotterdam
– online aanwezigheid mogelijk
19:00 – 19:15 Welkom en introductie door Mike Emmerik
19:15 – 20:30 Lezing Film & Architectuur door Jord den Hollander
20:30 – 21:00 Pauze
21:00 – 21:30 Uitleg opdracht door Jord den Hollander
Donderdag 8 september 2022 (online sessie)
19:00 – 21:00 Pitch van eerste ideeën
Maandag 12 september 2022 (online sessie)
19:00 – 21:00 Presentatie en gesprek met Hans Cristian Post
Donderdag 15 september 2022 (online sessie)
19:00 – 21:00 Presentatie eerste resultaten & feedback
Maandag 19 september 2022 (online sessie)
19:00 – 21:00 Presentatie en gesprek met Thomas Kist
Donderdag 22 september 2022 (online sessie)
19:00 – 21:00 Presentatie van voortgang en feedback
Donderdag 29 september 2022 (online sessie)
19:00 – 21:00 Q&A met Jord den Hollander, beantwoording specifieke vragen
Woensdag 5 oktober 2022 (offline sessie)
20:00 – 23:00 Opening Night AFFR 2022 in Theater Zuidplein Rotterdam
Donderdag 6 oktober 2022 (online & offline sessie)
16:00 – 18:00: Presentatie van korte films in zaal 4 LantarenVenster Rotterdam (incl. livestream)
AFFR en Independent School for the City
De Film & Architectuur Studio wordt georganiseerd door het Architectuur Film Festival Rotterdam (www.affr.nl) en de Independent School for the City (www.schoolforthecity.nl). De studio staat open voor studenten en jonge professionals op het gebied van architectuur, stedenbouw, design, cinematografie en andere studies. Hoewel het nuttig kan zijn, vereist de film- en architectuurstudio geen geavanceerde kennis van filmmaken of speciale apparatuur zoals camera’s of bewerkingstools. Alle opnameapparatuur is welkom, maar een smartphone en laptop zouden voldoende moeten zijn.
Het veertiende Architectuur Film Festival Rotterdam staat in het teken van het thema “Freeze Frame” en vindt plaats van 5 t/m 9 oktober 2022 in LantarenVenster en Theater Zuidplein Rotterdam. Voor meer informatie: www.affr.nl
Foto: Sander van Wettum