AFFR & Goethe-Institut tijdens Rotterdam Architectuur Maand - AFFR
4–8 okt 2023
film • stad • architectuur

Festival 2022 – Programma

In een wereld die op zijn kop staat, waar de uitdagingen immens zijn en waar nieuwe werkelijkheden over elkaar heen buitelen, focust AFFR op een moment van stilstaan. Of in cinematografische termen: een freeze frame.

Lees meer

Kaartverkoop

Alle opties op een rij

Lees meer

Bezoekersinfo

Alle praktische informatie over het bezoeken van het AFFR 2022

Lees meer

Club Fountainhead

Steun AFFR, krijg 30% korting op tickets en een vrijkaartje voor de Opening Night en speciale AFFR events

Lees meer

Pers

Voor de belangrijkste persinformatie over AFFR

Lees meer

Film – Stad – Architectuur

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat.

Lees meer

Geschiedenis

Alles over de geschiedenis van AFFR

Lees meer

Organisatie

Meer informatie over de organisatie van de Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam vindt je hier.

Lees meer
  • Fondsen & sponsoring AFFR wordt inhoudelijk en financieel ondersteund door een grote groep trouwe fans verenigd in Club Fountainhead, door een breed zakelijk netwerk – de King Kong business club en door een groot aantal fondsen, sponsoren en partners. Lees meer
  • Filmmakers Dit is de informatiepagina voor filmmakers & professionals Lees meer
  • Inzending films Ben je een filmmaker, -producent of distributeur en heb je een speelfilm, documentaire, animatiefilm of short? Lees meer

Contact

Post- en bezoekadres, contactgegevens

Lees meer

Marieke Berkers Interim-Directeur AFFR

Marieke Berkers wordt Interim-Directeur van het Architectuur Filmfestival Rotterdam. Zij volgt per 1 januari 2023 Joep Mol op, die na twaalf jaar betrokkenheid bij het festival als directeur afscheid neemt. Zij volgt per 1 januari 2023 Joep Mol op, die…
Lees meer

AFFR & Goethe-Institut tijdens Rotterdam Architectuur Maand

Tijdens de Rotterdam Architectuurmaand presenteren AFFR en Goethe Instituut het werk van twee vermaarde Duitse architectuur filmmakers: Heinz Emigholz en Harun Farocki in het auditorium van Het Nieuwe Instituut. Na de filmvertoningen ben je uitgenodigd voor een drankje op Het Podium van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, bovenop het Nieuwe Instituut.

AFFR & Goethe-Institut tijdens Rotterdam Architectuur Maand

Woensdag 15 juni, 20:00, auditorium Het Nieuwe Instituut
The Last City (Die letzte Stadt) – Heinz Emigholz – 2020 – Duitsland – 100 min

Architectuur met een grote A staat centraal in het werk van de gerenommeerde experimentele filmmaker Heinz Emigholz. Niet als achtergrond, maar als hoofdrolspeler. Hijzelf omschrijft zijn films als ‘hardcore documentaires’. Toch is zijn nieuwste werk misschien wel zijn meest toegankelijke. The Last City gaat over vijf steden, Be’er Sheva, Berlin, Athens, Hong Kong en São Paolo. Maar vooral ook over het leven zelf. De film is een filosofische ontmoeting tussen een wapenhandelaar en een archeoloog, een priester en een politieagent, een curator en een kosmoloog. Waar zijn eerdere films zwegen, stort The Last City zijn hart uit. In een wonderlijke stroom van bewustzijn verkent Emigholz de grens tussen fictie en werkelijkheid. De Last City is een schijnbaar autobiografische droom. Een metafoor voor alle steden, en de mensheid als geheel.

Met na afloop een Q&A met filmmaker Heinz Emigholz.

KOOP KAARTEN
(Ontvang een vrijkaartje met je Club Fountainhead lidmaatschap)

Dinsdag 21 juni, 20:00, auditorium Het Nieuwe Instituut
In Comparison (Zum Vergleich) – Harun Farocki – 2009 – Duitsland – 61 min

Baksteen is het belangrijkste bouwmateriaal voor veel gebouwen over de hele wereld. Waar de stenen vroeger lokaal en handmatig gemaakt werden, is vrijwel het gehele proces nu geautomatiseerd. Wat is er verloren gegaan bij deze ontwikkeling? Met een scherpe blik weet de legendarische filmmaker Harun Farocki de onderliggende systemen van onze maatschappij bloot te leggen. Zonder waardeoordeel, met enkel beeld en geluid maakt hij een vergelijking. Van kleuren, bewegingen en geluiden: het bakken en het bouwen. In Comparison zet de collectieve arbeid in Burkina Faso tegenover de industriële efficiëntie van een Zwitserse fabriek. Wat zegt dit over onze sociale structuren? Waar is onze kennis van het productieproces gebleven? Met oog voor de schoonheid van het materiaal legt Farocki in zijn meesterwerk In Comparison het bouwproces bloot.

Met een inleiding door de Duitse filmmaker en filmprogrammeur Florian Wüst over het werk van Harun Farocki (1944-2014) en zijn relevantie voor architectuur en stad.

KOOP KAARTEN
(Ontvang een vrijkaartje met je Club Fountainhead lidmaatschap)

Foto: Aad Hoogendoorn

film • stad • architectuur 4 - 8 okt. 2023