'Films that Freeze the Frame' - AFFR
4–8 okt 2023
film • stad • architectuur

Festival 2022 – Programma

In een wereld die op zijn kop staat, waar de uitdagingen immens zijn en waar nieuwe werkelijkheden over elkaar heen buitelen, focust AFFR op een moment van stilstaan. Of in cinematografische termen: een freeze frame.

Lees meer

Kaartverkoop

Alle opties op een rij

Lees meer

Bezoekersinfo

Alle praktische informatie over het bezoeken van het AFFR 2022

Lees meer

Club Fountainhead

Steun AFFR, krijg 30% korting op tickets en een vrijkaartje voor de Opening Night en speciale AFFR events

Lees meer

Pers

Contactgegevens en persmateriaal vind je hier

Lees meer

Film – Stad – Architectuur

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat.

Lees meer

Geschiedenis

Alles over de geschiedenis van AFFR

Lees meer

Organisatie

Meer informatie over de organisatie van de Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam vindt je hier.

Lees meer
  • Fondsen & sponsoring AFFR wordt inhoudelijk en financieel ondersteund door een grote groep trouwe fans verenigd in Club Fountainhead, door een breed zakelijk netwerk – de King Kong business club en door een groot aantal fondsen, sponsoren en partners. Lees meer
  • Filmmakers Dit is de informatiepagina voor filmmakers & professionals Lees meer
  • Inzending films Ben je een filmmaker, -producent of distributeur en heb je een speelfilm, documentaire, animatiefilm of short? Lees meer

Contact

Post- en bezoekadres, contactgegevens

Lees meer

GES-2 van Nastia Korkia wint de AFFR Audience Award

Na iedere vertoning vroegen we onze bezoekers met de befaamde AFFR scheurkaart naar hun mening over de film. Met een overtuigende meerderheid koos het publiek GES-2, de debuutfilm van de Russische filmmaker Nastia Korkia, tot beste film van AFFR 2022.…
Lees meer

‘Films that Freeze the Frame’

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, architectuur en de stad, maar kijkt ook naar ruimtelijk beleid in de bredere zin, en hoe dit onze samenleving beïnvloedt. Dit jaar vertonen we een reeks documentaires en speelfilms die laat zien hoe kolonialisme, surveillance, klimaatvernietiging, mondiale conflicten en de markteconomie de gebouwde omgeving - en belangrijker nog, het leven van mensen - kunnen beschadigen. Een selectie films die een blik op architectuur en de stad biedt vanuit een ander perspectief:

 - AFFR

Cane Fire

Cane Fire (Anthony Banua-Simon, 2021) laat zien hoe film voor de Amerikaanse regering en de families die de plantages op Hawaï beheerden de weg vrijmaakte om hun greep op de archipel te vergroten. Films als Elvis Presley’s Blue Hawaii verkochten een beeld van Kaua’i als een paradijs, waarin de lokale bevolking naar de achtergrond werd verdrongen. Toen het toerisme de plantages verving, werd de uitbuiting in deze nieuwe gedaante voortgezet. De film is een overtuigend en verontrustend portret van een familie en een eiland die worstelen om generaties van kolonialisme te overwinnen.

 - AFFR

From Earth to Sky (Ron Chapman, 2021)

Een uitgebreide blik op het werk van zeven inheemse architecten tijdens het ontwerpen en voltooien van buitengewone gebouwen in Noord-Amerika en op Turtle Island. De film bereikt zijn hoogtepunt als de architecten naar de Architectuurbiënnale van Venetië reizen, om voor het eerst in een spectaculaire installatie inheemse architectuur uit Noord-Amerika te presenteren.

An invader rides his motorcycle through the rainforest fire blaze. (Credit: Alex Pritz/Amazon Land Documentary) - AFFR

The Territory (Alex Pritz, 2022)

De Uru-eu-wau-wau zijn een inheemse stam in het Amazonegebied, wiens leefgebied en levensonderhoud worden bedreigd door houtkappers en landrovers. Wanneer de jonge Bitaté tot leider van de stam wordt gekozen, besluit hij zich hard op te stellen. Ondertussen doet milieuactiviste Neidinha er alles aan om de autoriteiten ertoe te bewegen de rechten van de stam te verdedigen. Maar met de opkomst van Jair Bolsonaro staat het politieke klimaat niet aan hun kant.

 - AFFR

Ascension (Jessica Kingdon, 2021)

Het Oscar-genomineerde Ascension neemt ons mee naar het moderne China, waar het contrast tussen arm en rijk haaks staat op het communistische gelijkheidsideaal. Kunnen ontwikkeling en sociale mobiliteit op dezelfde voet doorgaan, in deze dichtstbevolkte natie ter wereld?

 - AFFR

Shelter Without Shelter (Mark Breeze & Tom Scott-Smith, 2020)

Shelter Without Shelter onderzoekt de uitdagingen die komen kijken bij de steeds grotere behoefte aan tijdelijke huisvesting voor vluchtelingen. De documentaire geeft een overzicht van de talloze vormen van onderdak die vluchtelingen kunnen aantreffen – van illegale nederzettingen tot enorme onder architectuur gebouwde opvangcentra – en onthult de knelpunten van deze enorme maatschappelijke en architectonische opgave. Een verhelderende kennismaking met een probleem dat dringender is dan ooit.

 - AFFR
 - AFFR

Belle River (Guillaume Fournier, Samuel Matteau & Yannick Nolin, 2021) & Contents Inventory (Irene Lusztig, 2021)

Twee korte documentaires die twee verschillende kanten van dezelfde medaille belichten. Belle River werpt een blik op de gevolgen van de jaarlijkse voorjaarsoverstroming van de Mississippi, die in 2019 recordhoogten bereikte, terwijl Contents Inventory belicht hoe een natuurbrand in Californië in 2020 900 huizen in de as legde, waaronder die van de buren van de filmmaker.

INFO & TICKETS

Tickets
Loading...
film • stad • architectuur 4 - 8 okt. 2023