Film & Architecture Studio 2023 - AFFR
9–13 okt 2024
film • stad • architectuur

Film – Stad – Architectuur

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat.

Lees meer

Geschiedenis

Alles over de geschiedenis van AFFR

Lees meer

Organisatie

Meer informatie over de organisatie van de Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam vindt je hier.

Lees meer

Contact

Post- en bezoekadres, contactgegevens

Lees meer

Schrijf je in tot 19 mei 2023

Film & Architecture Studio 2023

AFFR en de Independent School for the City hebben hun krachten weer gebundeld en organiseren voor de vijfde keer de vermaarde Film & Architecture Studio, onder leiding van architect, curator en filmmaker Jord den Hollander. Het centrale thema van deze editie is hittestress: 'Hot in the City’.

 - AFFR

De Film & Architecture Studio is praktijkgerichte cursus die zich richt op cinematografie als een manier om de gebouwde omgeving te verkennen. Deelnemers – sociologen, historici, schrijvers, stedenbouwkundigen, planologen, architecten en activisten – maken kennis met de essentiële elementen van het filmmaken en leren deze te relateren aan stad en architectuur. De focus daarbij ligt niet zozeer op de technische aspecten van filmmaken en postproductie, maar eerder op film als een manier om je gedachten te structureren en je bevindingen om te zetten in een pakkend verhaal: filmmaken als onderzoeksinstrument om de stedelijke omgeving beter te begrijpen.

De studio heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een van de meest relevante cursussen op het gebied van film en architectuur ter wereld. Nieuw is dat de cursus dit jaar plaatsvindt tijdens de Rotterdam Architectuurmaand in juni; zo hebben deelnemers meer tijd voordat hun film in oktober in première gaat op AFFR.

 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR

Cursusdata en programma

2, 3, 7, 9, 10 + 26 & 28 juni


Het centrale thema van deze editie is hittestress en hoe dit zowel het leven in de stad als ruimtelijke ontwikkelingen beïnvloedt. De filmstudio vindt plaats onder leiding van architect, curator en filmmaker Jord den Hollander. Begeleidende specialisten zijn onder meer een bioloog en een deskundige op het gebied van hittestress in steden.

Van 3 tot en met 10 juni is er een ‘fysieke’ studio bij de Independent School met publiek toegankelijke lezingen – ook in het kader van RA maand – evenals lessen en excursies voor de deelnemers. Tijdens deze week analyseren de deelnemers hoe stedelijke hitte het leven in de stad beïnvloedt, wat dit betekent voor mens en milieu, en wat er tegen gedaan wordt. In deze periode ontwikkel je een concept voor een korte film van ongeveer twee minuten; je werkt een script uit, maakt opnamen en maakt een eerste opzet. Filmmaker, curator Jord den Hollander en het team van de Independent School geven je input en inspiratie, en samen met de andere deelnemers bespreken we elkaars vorderingen.

Deelnemers krijgen de kans om hun korte films te presenteren op het Architectuur Film Festival Rotterdam en de opening van het Architectuur Film Festival Rotterdam in oktober 2023 bij te wonen. Ter voorbereiding op het festival bieden we op 26 en 28 juni nog één (online) mogelijkheid om feedback te krijgen op je werk.

Dit jaar bieden we één gratis plek voor deelname aan een Oekraïense aanvrager, als onderdeel van het UNUN-netwerk. Daarnaast bieden we twee gratis deelnames aan voor studenten of jonge professionals die wonen en werken in een land op de DAC lijst; om hiervoor in aanmerking te komen stuur je je cv en motivatie naar info@schoolforthecity.nl

Inschrijven en kosten

Normaal tarief: € 250,- sluiting inschrijving op 19 mei 2023
Schrijf je in via de website van de Independent School.

De Film & Architecture Studio heeft een minimum aantal deelnemers van 8 personen en een maximum van 14 personen.

 - AFFR

Tutor
Jord den Hollander

Na zijn master architectuur aan de Technische Universiteit Delft volgde Jord den Hollander een cursus scenarioschrijven aan de Filmschool in Londen. Gedurende zijn carrière combineerde hij beide disciplines vaak. Hij maakte documentaires over kunst en architectuur, schreef en regisseerde internationaal geprezen televisieseries voor kinderen over kunst en wetenschap en is curator van het Architecture Film Festival Rotterdam, ’s werelds grootste architectuurfilmfestival, dat hij in 2002 mede oprichtte. Daarnaast heeft hij een uniek oeuvre ontworpen met onder meer een architectuurcentrum voor kinderen in Almere, een mobiele kinderbibliotheek, een drijvend hotel en een tensegrity fietsbrug.

Inschrijven en kosten

Film & Architecture Studio 2023
'Hot in the City'

Kosten: € 250,-
Inschrijving tot 19 mei via de website van de Independent School for the City
Inschrijven
Loading...
film • stad • architectuur 9 - 13 okt. 2024