Archined Classics: Mon Oncle en The Bothersome Man - AFFR
9–13 okt 2024
film • stad • architectuur

Film – Stad – Architectuur

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat.

Lees meer

Geschiedenis

Alles over de geschiedenis van AFFR

Lees meer

Organisatie

Meer informatie over de organisatie van de Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam vindt je hier.

Lees meer

Contact

Post- en bezoekadres, contactgegevens

Lees meer

Vrij 7 oktober, 21:00 uur & za 8 oktober, 21:15

Archined Classics: Mon Oncle en The Bothersome Man

Een Archined classic is een speelfilm waarvan de Archined redactie vindt dat je die als ontwerper gezien moeten hebben. Zo kan de film vanuit een ruimtelijk perspectief interessant zijn, speelt een ontwerper een belangrijke rol in het verhaal, of kan de film vragen oproepen die voor de ontwerpwereld relevant zijn. Voor deze editie van het AFFR zijn de klassiekers Mon Oncle van Jacques Tati uit 1958 en The Bothersome Man van Jens Lien uit 2006. Beide films bevragen ieder op hun eigen wijze het verlangen naar een perfecte wereld.

 - AFFR
 - AFFR

Mon Oncle, vrij 7 oktober 21:00

De met een Oscar voor beste buitenlandse film bekroonde komedie speelt zich grotendeels af in en rond de hypermoderne Villa Arpel. De villa is modern in architectonische verschijningsvorm, materialisatie en inrichting én ze is voorzien van de meest innoverende technische snufjes; een woning met domotica in een pre-internet-tijdperk. Hoofdrolspeler Monsieur Hulot (Jacques Tati zelf) woont in een conventioneel huis. Zijn bezoek aan zijn zus die met man en kind in de door henzelf gecreëerde Villa Arpel wonen, verloopt chaotisch. De kritiek die Tati met deze oogstrelende film uit op de na-oorlogse mechanische efficiëntie en het consumentisme doet soms akelig actueel aan.

Voorafgaande aan de film geeft Floris Paalman (docent en onderzoeker Filmstudies aan de Universiteit van Amsterdam en redactieraadlid van Mediapolis, a journal of cities and culture) een presentatie over het Moderne Huishouden.

Tickets voor Mon Oncle? Klik hier

Speel Video
 - AFFR
 - AFFR
 - AFFR

The Bothersome Man, za 8 oktober 21:15

Oorlogen, hongersnoden, onrechtvaardigheden en de gevolgen van de klimaatcrisis stromen onophoudelijk via schermen ons leven binnen. Daarnaast zijn er de dagelijkse beslommeringen: de stinkende vaat, een kotsende kat, lekkende pennen en de chagrijnige baas. Maar er schijnt een andere wereld te zijn die ons 24/7 wordt voorgehouden door de Mr. Marvis reclames, de Instagramposts van Kylie Jenner en Nate Berkus én architectuurrenderings: een perfecte, smetteloze wereld met opgeruimde gezonde mensen. In The Bothersome Man (Den brysomme mannen), een strak vormgegeven film met gedempte kleuren, komt de hoofdpersoon na een geslaagde zelfmoordpoging in een perfecte wereld terecht. Maar het leven in een stad zonder problemen blijkt niet eenvoudig te zijn.

Voorafgaand aan de film geeft Miruna Dunu (informatiedesigner met een achtergrond in architectuur, werkzaam als Visual Communications Designer bij MVRDV en auteur van de bekroonde experimentele docu-fictie “Coastland”) een presentatie over de Happiness-filter

Tickets voor The Bothersome Man? Klik hier

Speel Video
 - AFFR

Special met Archined

Archined.nl
Loading...
film • stad • architectuur 9 - 13 okt. 2024