Meet the Maker: Paula StrundenAlison's RoomZat 7 okt, 15:00 - AFFR
9–13 okt 2024
film • stad • architectuur

Pers

We verwelkomen we journalisten graag op AFFR, en bieden zowel voor als tijdens ons festival verschillende diensten om de pers te faciliteren. Op deze pagina vind je belangrijke persinformatie en onze laatste persberichten.

Lees meer

Nieuwsbrief

Lees meer

Film – Stad – Architectuur

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat.

Lees meer

Geschiedenis

Alles over de geschiedenis van AFFR

Lees meer

Organisatie

Meer informatie over de organisatie van de Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam vindt je hier.

Lees meer

Contact

Post- en bezoekadres, contactgegevens

Lees meer

Alison's Room: An Extended Reality Archive - Paula Strunden

Meet the Maker: Paula Strunden
Alison’s Room
Zat 7 okt, 15:00

De VR screenings van Alison's Room zijn allemaal uitverkocht, maar voor wie zich toch wil onderdompelen in de wereld van Alison Smithson geeft Paula Strunden op zaterdag 7 oktober om 15:00 een presentatie in de foyer van Lantaren Venster. De toegang is gratis maar plekken zijn beperkt, meld je snel aan!

De installatie Alison's Room verkent de mogelijkheden van virtual reality voor archief- en ontwerponderzoek. Paula Strunden heeft de oorspronkelijke werkkamer van de Britse architect en auteur Alison Smithson nagebouwd om te experimenteren met nieuwe verhaallijnen, die een immersieve ervaring combineren met historische ontwerpanalyses. De installatie wordt vertoond in samenwerking met het Nieuwe Intituut/Jaap Bakema Study Centre.

Alison'sRoom_Strunden_RiccardoDeVecchi - AFFR
Alison'sRoom_Strunden_RiccardoDeVecchi - AFFR
 - AFFR
Alison'sRoom_Strunden_RiccardoDeVecchi - AFFR

Alison’s Room: An Extended Reality Archive – Paula Strunden

Alison Smithson (1928-1993) en haar man Peter Smithson (1923-2003) behoorden tot de vroege pleitbezorgers van het Brutalisme in de architectuur en waren mede-oprichters van de avant-garde groep Team 10. Alison was bovendien auteur van diverse belangrijke publicaties over Team 10. De Smithson-archieven van Team 10 worden bewaard in de collectie van Het Nieuwe Instituut.

De Smithsons werkten vanuit hun gecombineerde woning-bureau ‘Cato Lodge’ in South Kensington, Londen, waar Alison een eigen werkkamer had, gescheiden van het bureau en van het alledaagse huiselijke leven. Hier bewaarde ze het bureau- en publicatiearchief, met daarin foto’s en dia’s, projectdossiers, correspondentie en diverse manuscripten.

1:1 Installatie

Alison’s werkkamer bestaat niet meer in zijn oorspronkelijke toestand. De 1:1 installatie reconstrueert de kamer aan de hand van een foto van familievriendin en fotograaf Sandra Lousada. De installatie combineert de ruimtelijke beleving van een aantal belangrijke ontwerpen van Alison Smithson met tekstdocumenten en beeldverzamelingen. Speciale hulpmiddelen, knoppen en een sprekende kat helpen de bezoeker zich door de verhaallijnen te bewegen. Op deze manier ervaren bezoekers de ontwerpen voor het House of the Future uit 1956, de Hexenbesenraum voor Axel Bruchhäuser uit 1996 en de kunstinstallatie Parallel of Life and Art uit 1956. Terwijl ze zich door Alisons kamer bewegen en reageren op de aanwezige objecten, worden bezoekers uitgenodigd om de multi-zintuiglijke aard van het geheugen te verkennen en hoe dat tot nieuwe vormen van kennis kan leiden.

 - AFFR

Paula Strunden

Paula Strunden is een transdisciplinaire kunstenaar met een achtergrond in architectuur. Ze studeerde in Wenen, Parijs en Londen en werkte bij Raumlabor Berlin en Herzog & de Meuron Basel. Sinds 2020 voert ze haar PhD uit als onderdeel van het Europese onderzoeksnetwerk TACK, onder leiding van Angelika Schnell aan de Academie voor Schone Kunsten in Wenen. Als onderdeel van haar functie bij Store Projects en oprichter van het internetplatform XR Atlas pleit ze voor een interdisciplinaire geschiedschrijving van virtuele technologieën en geeft ze les in ‘extended reality’ aan summerschools, in workshops en cursussen.

Jaap Bakema Study Centre 

Alison’s Room is een project van Paula Strunden, gerealiseerd in het kader van het door de EU gesponsorde project TACK: Communities of Tacit Knowledge in Architecture, in samenwerking met Dirk van den Heuvel en het Jaap Bakema Study Centre.

Photography: Alison’s Room: An Extended Reality (XR) Archive by Paula Strunden, Nieuwe Instituut, 2022 © Photo by Riccardo de Vecchi.
Drawings: Alison’s Room: An Extended Reality (XR) Archive by Paula Strunden, Academy of Fine Arts Vienna, 2022.

Presentatie Alison's Room - Paula Strunden

Vrij 6 okt, 15:00

Foyer LantarenVenster
Toegang: gratis
Loading...
film • stad • architectuur 9 - 13 okt. 2024