AFFR x Dag én Nachtvan de Architectuur present:Silent Running, Zat 15 Juni, 20:00 - AFFR
9–13 okt 2024
film • stad • architectuur

Pers

We verwelkomen we journalisten graag op AFFR, en bieden zowel voor als tijdens ons festival verschillende diensten om de pers te faciliteren. Op deze pagina vind je belangrijke persinformatie en onze laatste persberichten.

Lees meer

Nieuwsbrief

Lees meer

Film – Stad – Architectuur

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat.

Lees meer

Geschiedenis

Alles over de geschiedenis van AFFR

Lees meer

Organisatie

Meer informatie over de organisatie van de Stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam vindt je hier.

Lees meer

Contact

Post- en bezoekadres, contactgegevens

Lees meer

Job alert: AFFR zoekt
een Ticketing Assistent

AFFR zoekt versterking! Voor ons marketing- en communicatieteam zijn we momenteel op zoek naar een Ticketing Assistent. Ben jij een student of (startende) ZZP-er met organisatietalent en oog voor detail, en heb je in augustus zin en tijd om ons…
Lees meer

Zaterdag 15 juni, 20:00, Henketpaviljoen Museum Boijmans Van Beuningen

AFFR x Dag én Nacht
van de Architectuur present:
Silent Running, Zat 15 Juni, 20:00

Speciaal voor de Dag én Nacht van de Architectuur screent AFFR éénmalig de sciencefiction klassieker Silent Running (1972) van Douglas Trumbull. De eerste échte milieubewuste film, met baanbrekende setdesigns én een boodschap die nog steeds urgent is.

 - AFFR

‘…more relevant today than it was back in 1972,’

– Wael Khairy, Chicago Sun-Times/RogerEbert.com

Het jaar is 2001: de aarde is onbewoonbaar; de mens heeft met vervuiling en verwaarlozing de natuur verwoest. In een baan rond Saturnus doolt het ruimteschip USS Valley Forge, met aan boord de laatst overgebleven bomen en planten van onze planeet. Lukt het botanist Freeman Lowell om de laatste hoop van de mensheid te redden?

Ter gelegenheid van Tuin van de Stad, het thema van de Rotterdam Architectuur Maand, vertoont AFFR dit jaar de sciencefiction klassieker Silent Running van Douglas Trumbull, vaak gezien als de eerste échte milieubewuste film. De screening is een samenwerking met de Dag én Nacht van de Architectuur.

De film uit 1972 is nog steeds actueel, niet alleen vanwege de urgente ecologische boodschap, maar ook vanwege de baanbrekende set designs – die duidelijk geïnspireerd zijn door het werk van architect Buckminster Fuller. Regisseur Douglas Trumbull zelf is ook niet de minste: hij creëerde de special effects voor de meest legendarische sciencefiction films uit de filmgeschiedenis, van 2001: A Space Odyssey (1968) tot Blade Runner (1982). Silent Running wordt gezien als een cultklassieker en inspireerde talloze andere sciencefiction films, waaronder Star Wars.

De film inspireerde danser Hassani – van X-Gen en Pigeons Crew, ook teacher bij het HipHopHuis – tot een speciale performance die te zien zal zijn vóór aanvang van de screening.

Een must-see voor filmfans, architecten en iedereen die zich betrokken voelt bij de toekomst van de natuur op onze planeet!

‘If you haven’t seen it, you need to see it. Why? Because it looks fabulous, and up until this day, it remains one of the most moving films I’ve ever seen. It is an absolute masterpiece, and it’s better than 2001,’

– Mark Kermode, film critic for the BBC

 - AFFR
 - AFFR

Over AFFR

AFFR – het Architectuur Filmfestival Rotterdam – is hét filmfestival voor iedereen geïnteresseerd is in de stad, architectuur, film en de gebouwde omgeving, en vindt dit jaar plaats van 9 tot en met 13 oktober.

(impressie filmscreening AFFR tijdens RA Maand ’23, beeld: Aad Hoogendoorn)

Over de Dag én Nacht van de Architectuur

Ervaar de Rotterdamse architectuur, van zonsopgang tot diep in de nacht. Architecten, gidsen, bewoners en kunstenaars laten je op zaterdag 15 juni de stad zien vanuit frisse en vernieuwende perspectieven met tours, workshops, muziek en optredens.

(impressie filmscreening Dag én Nacht van de Architectuur tijdens RA Maand ’23, beeld: Sander van Wettum)

 - AFFR
 - AFFR

Tickets & Details

Silent Running
Douglas Trumbull, 1972

Zaterdag 15 juni
20:00 - 22:00
Henketpaviljoen,
Museum Boijmans Van Beuningen
Festivalhart RA Maand ‘24

Tickets: € 8,-
Silent Running
Loading...
film • stad • architectuur 9 - 13 okt. 2024