City for Sale

De negende editie van AFFR vindt plaats van 4 t/m 8 oktober 2017 in LanterenVenster. Dit jaar zoomt het festival in op de stad als commodity. Onder het thema City for Sale onderzoekt AFFR de gevolgen van internationale kapitaalstromen op de samenstelling van de stad en zijn inwoners; gebouwen als investeringsmodellen; architectuur als toeristische trekpleister; en de stad als verdienmodel.

Lees meer

Informatie

De negende editie van AFFR vindt plaats van 4 t/m 8 oktober 2017. Na de openingsfilm in de Rotterdamse Schouwburg, vindt het festival de andere dagen onderdak in LanterenVenster Rotterdam. Ook dit jaar verwelkomt AFFR tientallen internationale filmmakers en zal het naar verwachting worden bezocht door 7500 liefhebbers van film, stad en architectuur van over de hele wereld.

Lees meer

Kaartverkoop

Alle informatie voer losse tickets, Festivalpas en 'Architectenweb Best of AFFR'

Lees meer

Film – Stad – Architectuur

AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat.

Lees meer

Geschiedenis

De stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam (AFFR) is opgericht in 2000 en organiseerde dat jaar het eerste architectuur filmfestival ter wereld. Er volgden volwaardige edities in 2001 en 2003. In 2007 maakte AFFR een hernieuwde start en in 2009 breidde het festival flink uit in bezoekersaantallen en programmering.

Lees meer

Organisatie

De mensen achter het festival

Lees meer

Pers

Persinformatie

Lees meer
  • Fondsen, Sponsoring & Partners AFFR wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal publieke en private fondsen, door een groeiend aantal sponsoren en door een brede range aan onderwijs-, programma- en mediapartners. Lees meer

Filmmakers

Dit is de informatiepagina voor filmmakers & professionals

Lees meer

Architectuur en filmklassiekers

Als vervolg op een succesvolle reeks avonden over architectuur en filmklassiekers in Kriterion Amsterdam stelde Jord den Hollander opnieuw een programma cyclus samen in samenwerking met het Architectuur Centrum Nijmegen uit het rijke archief van het AFFR.
Lees meer
Naar festival

Welkom bij AFFR 2017!

Met trots presenteren wij u de negende editie van het Architectuur Filmfestival Rotterdam. Wederom heeft onze redactie - bijgestaan door een team van kritische kijkers - een scala aan films over stad en architectuur gescout, geselecteerd en in een prikkelend programma bijeengebracht. Portretten van meer of minder bekende ontwerpers, activistische essays over urgente problemen, hilarische reflecties op lang vervlogen tijden en verstilde beelden van grote schoonheid. Welkom op AFFR 2017!

Het begrip architectuurfilm is in ons 17-jarig bestaan uitgegroeid tot een brede verzameling van filmische producties over alles wat met bouwen, ontwerpen, landschap, gebouwde omgeving en stedelijke samenleving te maken heeft. Het belangrijkste criterium voor de programmering van AFFR blijft dat het bijzondere, cinematografisch hoogwaardige films, documentaires en shorts betreft, die aanzetten tot reflectie en debat.

Dit jaar heeft AFFR meer dan ooit partners gevonden met wie deze doelstelling van filmische en inhoudelijke verdieping wordt bereikt. Zo organiseren we op zaterdag een heuse College Day: zeven onderwijsinstituten verzorgen een 20 minuten durend college, voorafgaand aan een spraakmakende film. De dag wordt geopend met een debat over internationaal architectuuronderwijs door Archiprix International.

Verder staan er in samenwerking met verschillende programmapartners diverse specials gepland. Een debat van Stichting Deltametropool over Smart Cities en de veerkracht van de stedelijke samenleving, naar aanleiding van een film over de aardbeving in Christchurch. Een discussie over duurzaamheid en behoud met Stichting Hoogbouw, volgend op een fascinerende film over de renovatie van een Parijse woontoren. Een filmspecial gemodereerd door NRC Handelsblad over de vernietiging van cultureel erfgoed als oorlogsstrategie. En een filmische beschouwing van Stroom Den Haag over de speelruimte in de stad.

Van alle onderwerpen die we terugvonden in ruim 300 ingezonden en gescoute films was het meest opvallende thema de globalisering van stad en vastgoedmarkt en de daaruit volgende problemen van gentrificatie, massatoerisme, speculatie en het dreigende verlies van stedelijke authenticiteit. Dit was de aanleiding om AFFR 2017 het motto City for Sale – De Stad als Investeringsmodel mee te geven. Op donderdagavond zal dit thema uitgebreid worden bediscussieerd met de filmmaker van Die Stadt als Beute en andere deskundigen.

AFFR draait zoals altijd om heel veel films en filmmakers van over de hele wereld. Samen met hen en al onze relaties en bezoekers vieren we op woensdag 4 oktober een groots openingsfeest in de Rotterdamse Schouwburg. Met de wereldpremière van de swingende feel-good movie Cholet (Isaac Niemand, Brasil 2017) over de Boliviaanse architect Freddy Mamani. De volgende vier dagen vinden in LantarenVenster tal van premières plaats, uiteraard gevolgd door een Q&A en een feestelijke borrel. Op vrijdagavond staan de beste films en hun makers centraal in de daverende talkshow Meet The Makers. Dit evenement zal wereldwijd worden gestreamd. Voor wie geen keuze kan maken zetten we zondag de favorieten op een rij in de reeks Architectenweb Best of AFFR. Het festival zal worden afgesloten met de filmklassieker Koyaanisqatsi (Godfrey Reggio, 1982), voorzien van een nieuwe live score door Britse jazz formatie GoGo Penguin.

Na het festival gaat AFFR 24/7 verder met de vernieuwde online cinema PLAYTIME. Elke twee weken programmeren we nieuw gescoute films en films uit het rijke archief van ons festival. Je betaalt per film, maar als je lid wordt van Club Fountainhead kijk je het hele jaar gratis. Bovendien krijgen leden van deze vriendenclub nog veel meer voordeel zoals 10% korting op tickets tijdens het festival en vrijkaartjes voor de opening en de jaarlijkse Secret Preview. Dus steun AFFR en word lid van Club Fountainhead!

Naast de zeer gewaardeerde steun van de gemeente Rotterdam en verschillende private en publieke fondsen, is het van belang op deze plek het groeiend succes van ons zakelijk netwerk, de King Kong business club te vermelden. De 20 leden, afkomstig uit de Nederlandse bouw- en vastgoedsector, dragen niet alleen financieel bij aan AFFR 2017; zij zorgen ook voor inhoudelijke ondersteuning en een vergaande verbreding van ons publiek. Met dank aan al deze relaties, vrienden, filmmakers en programmapartners stelden we het hiernavolgend programma AFFR 2017 – City for Sale samen.

Zorg dat je erbij bent en laat je meeslepen door de fascinerende wereld van film, stad en architectuur!

Programma AFFR 2017

De negende editie van AFFR vindt plaats van 4 t/m 8 oktober 2017 in LanterenVenster.

BEKIJK PROGRAMMA

film • stad • architectuur 10 - 14 okt. 2018